Vycházející hvězda (nejen) českého lezení

V Praze na Letné se to 20.–22. září 2024 to rozjede na plné obrátky! Světový pohár v boulderingu přivítá ty nejlepší lezce z celého světa, a my máme velkou radost, že mezi nimi bude i náš ambasador a neuvěřitelný talent Honza Štípek.

 

 

Honza, kterému je teprve 16 let, už teď ukazuje, že se v něm skrývá obrovská síla a odhodlání. Už si zvládl vybojovat devět mezinárodních zlatých medailí, a to ještě zdaleka nekončí. Teď ho čeká pořádná výzva – poprvé se postaví na start Světového poháru doma, v Praze, vedle hvězd českého lezení jako Adam Ondra, Šimon Potůček, Martin Stráník nebo Lukáš Mokroluský.

Držíme mu všechny palce, co máme! A nejen jemu – i všem ostatním českým lezcům a lezkyním, kteří budou bojovat za naši vlajku. A ty si zatím co budeš do závodu počítat dny přečti o o tom, jak se Honza k lezení dostal a jaké neuvěřitelné úspěchy už má za sebou v tak mladém věku.

 

 

Neobyčejný příběh teprve 16 letého Honzy Štípka se začal psát někdy v roce 2014, kdy se věnoval závodnímu plavání, ale jak to tak bývá - mladým klukům jeden sport prostě nestačí! A tak ho společně s jeho tátou Rudou vytáhla jednoho dne teta na stěnu a Honza se do lezení zamiloval a chtěl hned do lezeckého kroužku. 

 

Nejprve chodil dvakrát týdně do kroužku vedeného Petrem Brožem, ale protože mu to nestačilo a v kroužku vynikal, táta mu zařídil další den v týdnu s Editou Vopatovou. K závodění si nehledal cestu moc dlouho, poprvé do toho navostro šel hned koncem roku 2014.

 

 

Jeho vášeň, neobyčejný talent a tvrdá píle se začali vyplácet a mlaďoučký kluk z Ústí nad Labem začal sbírat jeden obrovský úspěch za druhým. Již v roce 2017 neměl Honza ve své kategorii U10 konkurenci a posbíral všechny zlaté medaile na Mistrovství České republiky. 

 

Později začal sbírat o to cennější medaile na Evropských pohárech mládeže (EPM) jako například v roce 2022 v Augsburgu (1.místo), v Dorbirnu (2.místo) a v Imstu (3.místo) - všechny medaile získal v Lezení na obtížnost. 

 



V roce 2023 ve svých velkých úspěších pokračoval a získal nesčetné množství zlatých medailí v boulderu i v lezení na obtížnost a to jak na českých závodech, tak zahraničních! 

V roce 2024 nenechal na další úspěch dlouho čekat a v květnu si v rakouském Grazu na Evropském poháru mládeže v boulderu připsal na konto již 9 mezinárodní zlato! Taktéž si střihnul svojí premiéru na Světovém poháru v Innsbrucku a obsadil 23.místo! 

 

 

 

Kromě závodění leze Honza na skalách klasické pískařské cesty, které začal v roce 2020 sám vyvádět včetně smyčkování. Na prvním konci lana má vylezeny cesty v Tisé, Ostrově, Rájci a Sněžníku až do obtížnosti VIIIb.  

 

 

Honza patří mezi zázraky českého vrcholového sportu a my jsme strašně rádi, že ho na jeho cestě za sny můžeme podporovat a že mu právě Adventure Menu dodává potřebnou energii na jeho výkony!